Kunstzinnig Jaar
Kunstzinnig Jaar - Zutphen
 

  • Picasso 4JPG
  • Picasso 3JPG
  • Picassos vrouwen 1JPG
  • Picasssos vrouwen 2JPG
 

Les 14, Picasso's vrouwen. Docent Marleen van Eeten

Wat maakt een vrouw tot een vrouw? Heb jij een beeld van ‘de ideale vrouw’ ? Hoe beeldde Picasso de mens en in het bijzonder de vrouw uit? Picasso wilde de wereld laten zien in kunst maar dan op een nieuwe en totaal andere manier. In gedachten haalde hij alles uit elkaar wat we zien in het dagelijks leven en zette dat dan op zijn eigen ,totaal onverwachte manier in elkaar. We hebben het dan over zijn kubistische periode. Hij werkte toen met collages, beelden en schilderijen.
Tijdens deze workshop gaan we brainstormen over het lichaam van de vrouw, ons eigen lichaam en de verschillende delen daarvan ervaren om af te stemmen op het creëren van een Picassovrouw. Op een geheel nieuwe , onverwachte en heel speelse manier, zoals Picasso dat ook deed, bouwen we het lichaam op uit delen, geknipt uit papier en karton. Alles is daarbij mogelijk: oog in je achterhoofd, een oor op je kin, borsten op de buik bijvoorbeeld! Kijken en creëren met de frisse en onbevangen blik van een kind! Niet voor niets streefde Picasso er zijn hele werkzame leven naar om te kunnen schilderen als een kind!
“Ieder kind is een kunstenaar. De moeilijkheid is er één te blijven als je groot bent” (Picasso)
In de ochtend experimenteren we met vrouwenlichamen in diverse houdingen, eenvoudig vanuit een golvende lijn opgebouwd. Na afstemmen op het eigen lichaam tekenen we met ogen dicht ons lichaam, om zo een beetje te ervaren waar wij zelf onze lichaamsdelen zouden plaatsen , op gevoel. ‘s Middags maak je dan op groot formaat jouw vrouw á la Picasso uit zelf geknipte en bedachte delen. Deze delen plak je dan op de lichaamsvorm die je van te voren heel summier hebt opgezet. Het geheel beschilder en bewerk je vervolgens tot jouw unieke Picassovrouw! De ondergrond kan karton zijn, stevig papier of doek.

Technieken: mensfiguren vanuit de golfbeweging tekenen, blind een mensfiguur tekenen( zwalken)
Lichaamsdelen ontwerpen en uitknippen en daarmee m.b.v. collagetechniek een vrouwenlichaam opbouwen.
Het geheel bewerken met acrylverf.

Materialen: o.a. papier, karton, doek, potlood, waskrijt, verf.

Aanmelden